Rendszerek kivitelezése

A homlokzati hőszigetelés felületének kialakítása

A felület legyen szennyeződésmentes, por, zsír és más idegen anyagtól megtisztítva. Arepedések, nagyobb mélyedések, esetleg táskásodások, felületi máladozások legyenek kijavítva. A javítást végezhetjük zsákos alapvakolattal esetleg hőszigetelő lap ragasztóval.

A polisztirol és a kőzetgyapot táblák ragasztása:

A hőszigetelő rendszer (fajtának megfelelően) a polisztirol lapokat műgyanta kötésű vizzel higítható ragasztóval, a kőzetgyapot táblákat légáteresztő erre a célra kialakított ragasztóhabarcsal kell felragasztani.

  • Polisztirol: A ragasztót a méretre vágott hőszigetelő lapon körben sávos kialakítással, belűl pedig pontszerűen kell a ragasztót elhelyezni. A ragasztó a szigetelő lapok kb:30-40% felületén
  • Kőzetgyapot: A lapokat, mivel testsűrűségük nagyobb, a lemezek egész felületét, fogazott glettvassal kell eldolgozni.

A hőszigetelő rendszer kivitelezési munkálatainak kezdete:

Kezdőprofil vagy másnéven indítóprofil:

A kezdési pontra (magasságra) úgynevezett indítóprofil felhelyezése. Ez a munkamenet a kivitelezési folyamat egyik legfontosabb része. Ugyanis az épületen körbe, adja meg a vízszintet. Felrögzítése beütőékekkel történjen.

Megkezdődhet a hőszigetelő lapok felhelyezése. Ez a munkamenet soronként, a szigetelőanyagot kötésben kell felhelyezni. A Sarkokon fésűszerűen túllógatni, a későbbi összedolgozás mekönnyítése érdekében.

Mechanikai rögzítés " szigetelésrögzítő dűbel":

A hőszigetelő rendszer rögzítése, a ragasztó megkötését követően a késöbbi falazattól való elválás kiküszöbölése céljából. Ez a jelenség lehet az épület falainak mozgásától, megsűlyedésétől, vagy a természeti hatásoktól, a normálisnál jóval nagyobb szélvihartól. A dűbeleket a homlokzati hőszigetelés fajtájától függően kell megválasztani és 4-6db/m2 anyagszükségletel a sík felületeken, a homlokzat sarkain viszont 8-10db-ot kell használni. A polisztirollapokat általában a műanyag beütőszeges dűbelekkel rögzítjük, a kőzetgyapothoz merőben más, fém beütőszeges dűbeleket kell alkalmazni. Fontos és betartandó szempont, hogy polisztirol hőszigetelő lapok rögzítése a ragasztópontokon keresztűl történjen, hogy a lapok ne deformálódjanak a dűbelek beütésénél.

Üvegszövet beágyazás és a készülő hőszigetelő rendszer felületének glettelése:

A polisztirollapos homlokzati hőszigetelés következő munkafázisa a síkbacsiszolás, ezt követi az üvegszövet háló (145g-os) beágyazása. Az üvegszövet erősítést 10% átfrdéssel kell a homlokzaton elhelyezni. A kőzetgyapotos homlokzat kialakításánál a síkbacsiszolás munkafázis nem végezhető el, ezért a légáteresztő ragasztóhabarcsal az egész felületet 1-2mm rétegvastagságban át kell glettelni, amibe egyidejüleg beágyazzuk az üvegszövet hálót. A felület száradása után az esetleges felületi egyenletlenségeket, vékony réteggel javítsuk. A pozitív sarkokat hálós PVC élvédővel lássuk el, mert ezek a részek károsodhatnak, leverődhetnek, benyomódhatnak.

A hőszigetelő rendszer felületének védő és díszítő bevonatai:

A homlokzati hőszigetelés felületének teljes átszáradását követően, jöhet az alapozás. Nagyon fontos a teljes felület lekezelése, ami történhet ecsettel, vagy festőhengerrel is. Az alapozó használata leköti a port, és a glettelt felület nedvszívó képességét nagyban, lecsökkenti. Száradás után megkezdődhet a vakolat felhordása.

  • Műgyantás vakolat: Számos vakolat között válaszhatunk. A homlokzati vakolat, kiváló tapadószilárdsággal, időállósággal, és esetenként mechanikai ellenállással kell rendelkezniük. Itt is meg kell említeni a rendszer fajtáját, mert a polisztirollapos homlokzat kialakításához, és a kőzetgyapotos homlokzatnál is más fajta terméket kell használni. Ezekből a vödrös színre kevert vakolatokból, kapható a részleges páraáteresztő, és magas páraáteresztő képességű bevonat. Fontos, hogy a kőzetgyapotos rendszerhez csak magas páraáteresztő képességű díszvakolatot használjunk, pl: Silicon gyantás vakolat.

Rozsdamentes glettvas használatával, a kívánt ill.vásárolt stuktúra vastagságban, glettelő mozdulatokkal felhordjuk. Ez a munkafázis a legkényesebb és a leglátványosabb. Felhordás után, műanyag simítóval kialakítjuk a homogén vagy a gördűlő szemcsés felületet ( függőleges, vízszintes, körkörös mintázat). Ügyeljünk, hogy a homlokzati oldalak saroktól-sarokig készüljenek el.

  • Homlokzatfesték: Simára glettelt felületet igényel. Felhordása festőhengerrel és ecsettel akár fújással is történhet. Itt is tisztában kell lennünk, hogy milyen fajta hőszigetelő rendszer fedőrétegeként szeretnénk alkalmazni. Ezek a termékek is kaphatóak kevés és nagy páraáteresztő tulajdonsággal.

Használata könnyebb, haladósabb. Megfelelő alapozás után 2-rétegben készre festhető. A rétegek között várjuk meg a gyártó által előirt várakozási időt.

Védelem az UV sugárzás ellen.


Kategóriák